Paljasjalkainen kuningatarKirjailijan kotisivu

Cádizin satamassa 7. tammikuuta 1748

Caridadia arvelutti astua yhteysveneen laskusillalta Cádizin satamalaiturille. Pieni felukka oli kuljettanut heidät maihin kuninkaallisen armadan La Reinasta, joka oli saattanut valtameren takaa kuusi kauppa-alusrekisteriin kuuluvaa, rikkauksilla lastattua purjelaivaa. Nainen kohotti katseensa sataman hälinää ja vilskettä valaisevaan talviaurinkoon. Yhtä Havannasta seilannutta kauppalaivaa purettiin paraikaa. Aurinko häikäisi silmiä rispaantuneen olkihatun rakosista. Hän säikähti meteliä ja jähmettyi, ikään kuin kaikki olisivat huutaneet hänelle.

– Mitä sinä siinä seisot, neekeri! merimies sähähti naisen takaa ja tunki tämän ohi.

Caridad horjahti ja melkein lipesi veteen. Kun toinenkin mies aikoi ohittaa, hän hyppäsi kömpelösti laiturille, siirtyi syrjään ja pysähtyi uudelleen. Lastia purkavat miehet naureskelivat, irvailivat ja retostelivat sillä, millaisen naisen seurassa he huvittelisivat pitkän merimatkan jälkeen.

– Nauti vapaudestasi, neekeri! joku huikkasi painellessaan ohi ja läpsäytti häntä samalla takapuolelle.

Muut nauroivat. Caridad seisoi hievahtamatta ja tuijotti pitkää, likaista poninhäntää, joka tanssahteli Meren portille loittonevan merimiehen selällä pyyhkien resuista paitaa huojuvan askelluksen tahtiin.

”Vapaudestako?” Caridad mietti. ”Mistä vapaudesta?” Hän tähysi sataman yli muureille ja Meren portille, josta pääsi kaupunkiin. Suuri osa La Reinan puolituhatpäisestä miehistöstä oli pakkautunut kaupunginportille, missä viranomaisten armeija – tullimiehet, upseerit ja tarkastajat – valvoi, ettei kukaan tuonut mukanaan kiellettyä kauppatavaraa, ja kuulusteli mahdollisista reittimuutoksista, kyseli oliko aluksia poikennut salaa laivueesta myymään kuningaskunnan omaisuutta. Miehet odottivat kärsimättöminä rutiinitarkastuksia ja vaativat takarivien suojista vuoroa kovaan ääneen, mutta virkamiehet eivät antaneet periksi. Trocaderon satama-altaalle ankkuroituneen, Caridadia ja hänen isäntäänsä Joséta kuljettaneen majesteettisen La Reinan ruumassa oli rahdattu runsaat kaksi miljoonaa pesoa ja miltei yhtä arvokas lasti hopeaharkkoja, jotka olivat niin ikään Uuden maailman aarre.

 

© Ildefonso FALCONES
Bazar 2014