Meren katedraali


Kirjailijan kotisivu
Lue arvostelu

Vuosi 1320
Bernat Estanyolin torppa
Navarcles, Katalonian ruhtinaskunta

Kun kaikkien huomio näytti olevan toisaalla, Bernat kohotti katseensa kirkkaansiniselle taivaalle. Syyskuun lopun lempeä aurinko hyväili hänen vieraittensa kasvoja. Hän oli käyttänyt järjestelyihin niin paljon aikaa ja vaivaa, että juhlat olisi voinut latistaa ainoastaan kurja sää. Syksyinen taivas veti Bernatin suun hymyyn joka leveni, kun hän laski katseensa ja kuunteli kivetyn pihan hälinää pohjakerroksessa sijaitsevan karjasuojan edustalla.

Kolmenkymmenen vieraan joukko oli hilpeällä tuulella: vuoden viinisato oli ollut loistava. Kaikki – miehet, naiset ja lapset – olivat työskennelleet aamusta iltaan, korjanneet rypäleet ja polkeneet ne sitten murskaksi ainuttakaan lepopäivää pitämättä.

Vasta kun viinin saattoi jättää tynnyreihin käymään ja rypäleiden kuoret oli varastoitu odottamaan pitkiä talvipäiviä, jolloin oli aikaa tislata orujo-viinaa, maatyöläiset tapasivat viettää syyskuisia juhliaan. Tuon ajankohdan Bernat Estanyol oli valinnut hääpäiväkseen.

Bernat tarkkaili vieraitaan. Heidän oli pitänyt lähteä jo varhain tarpomaan omilta torpiltaan, joista jotkin olivat hyvinkin kaukana. He juttelivat vilkkaasti, kenties häistä, kenties sadosta, kenties molemmista; jotkin seurueet, kuten Estanyolin serkut ja Puigin perhe, joka oli Bernatin langon sukua, nauraa tyrskivät ja vilkuilivat häntä ilkikurisesti.

© Ildefonso FALCONES
Bazar 2008