Ehtoollisen salat


Kirjailijan kotisivu

UUTENAVUOTENA 1497, kun Kirkkovaltio oli kiinnittänyt katseensa Ludovico il Moron herttuakuntaa raastavaan tuskaan, selvitettäväkseni osui arvoitus, joka oli visaisin ja vaarallisin mitä muistan.

Silloin maailma oli vihamielinen, epävakaa paikka, juoksuhiekkahelvetti, jonka viisitoista vuosisataa vanhan kulttuurin ja uskon idästä vyöryvät uudet aatteet uhkasivat murskata alleen. Yhdessä yössä Platonin Kreikka, Kleopatran Egypti ja Marco Polon koluaman Kiinan kummallisuudet kirivät suosiossa meidän raamatullisen historiamme edelle.

Ne olivat mullistavia aikoja kristikunnalle. Paavi oli ostanut virkansa – viimeisimmässä konklaavissa tuo espanjalaispiru oli siekailematta maksanut tiarasta ja vihitty virkaan Aleksanteri VI:n nimellä – ruhtinaat palvoivat pakanallista kauneutta ja hyöky hampaisiin asti aseistautuneita turkkilaisia odotti sopivaa tilaisuutta valloittaa läntinen Välimeri ja käännyttää meidät kaikki islaminuskoisiksi. Oli aivan perusteltua sanoa, ettei meidän uskomme ollut vajaan tuhatviisisataavuotisen historiansa aikana kertaakaan ollut yhtä heikoilla.

Siinä maailmassa eli munkkiveli, joka teille nyt kirjoittaa. Minä tunsin perin pohjin sen muutosten vuosisadan, jolloin maailma laajeni päivä päivältä ja vaati kansalaisilta ennenkuulumatonta sopeutumista.

© Javier SIERRA
Bazar 2006