Araucaíman kartano / Lecumberrin päiväkirja


Lue arvostelu
Kirjailija Wikipediassa

VARTIJA

Ennen muinoin hän oli ollut ammattisotilas hallitusten ja sangen epäilyttävien henkilöiden palveluksessa. Kanta-asiakas baareissa, joista värvättiin vapaaehtoisia siirtomaasotiin, sotamiehiä alistamaan aseillaan nuoria sivistymättömiä kansoja, jotka luulivat taistelevansa vapautensa puolesta, mutta saivat aikaan vain lievän heilahduksen pörssisalien hälinässä.

Häneltä puuttui toinen käsi ja hän puhui moitteettomasti viittä kieltä. Hän lemusi niille sademetsän kitkeränmakeille kasveille, joiden katketessa ilmaan leviää viilletyn varren aromi.

Saapuessaan hän ei puhunut kenellekään. Hän luikahti yhteen sisäpihan huoneista. Siellä hän purki äänekkäästi sotilasreppunsa, laittoi omaisuutensa persoonalliseen järjestykseen makuupussinsa ympärille, sytytti piippunsa ja alkoi hiljaa tuprutella. Muutaman päivän päästä, kun hän oli joessa uimassa, joku huomasi oikean kainalon alapuolella olevan tatuoinnin, jossa oli numero ja huoliteltu kuva naisen sukupuolielimistä Kaikki pelkäsivät häntä paitsi isäntä, joka ei hänestä piitannut, ja munkki, joka tunsi häntä kohtaan jonkinlaista juroa myötätuntoa. Hänen käytöksensä oli töykeää, tarkoin harkittua ja tietyllä tavalla hieman ritarillista ja vanhanaikaistakin.

Hänelle uskottiin heti tulonsa jälkeen omia tehtäviä, joihin kuului kartanon asukkaiden kulunvalvonta. Kaikkien huoneiden, varastojen ja muiden tarpeellisten tilojen avaimet olivat hänen hallussaan.

© Álvaro MUTIS
Kookos 2000